Als je net een nieuw huis hebt gekocht, of ontevreden bent over de huidige tuin, dan is nu het ideale moment om te kijken naar het ontwerp of de vorm van je tuin. Hoewel de stappen in dit deel zijn gericht op de aanleg van een nieuwe tuin, kunnen ze eveneens nuttig zijn voor wie slechts enkele aspecten van zijn tuin wil veranderen. Dit kan zijn omdat de kinderen zijn opgegroeid, je hebt nu meer tijd voor de tuin of je wil gewoon een leuke verandering.

De Stijl van de tuin bepalen
Denk aan je tuin als een extra kamer van je huis. Een tuin moet de stijl en persoonlijkheid van de woning en het gebied eromheen weerspiegelen. Een Victoriaanse cottage tuin zou vreemd staan aan een modern herenhuis, terwijl staal en kunststof beeldhouwwerken niet horen in een cottage tuin. Als je tuin gelegen is in bosrijk gebied, kan je door het planten van bomen een naadloze overgang creëren tussen tuin en bos. Bij een stadstuintje passen eerder 'traditionele' materialen zoals potplanten in aardewerk potten en keien voor paden of patio.

Tuinontwerp maken
Een goede tuin ontwerp begint met je ideeën op papier te zetten. Maak een ruwe schets van je tuin op een stuk papier, met inbegrip van de contouren van je huis. Maak je zich geen zorgen over je artistieke vaardigheden in dit stadium. Meet de lengte, breedte en diagonalen van de tuin, en noteer de afstanden op je schets.

Hou rekening met eventuele niveauverschillen in de tuin, en markeer bomen en andere zaken die te groot zijn of die je niet wilt verwijderen op je schets, zoals tuinhuis, vijver, patio, serre, enz.

Maak een gedetailleerde tekening
Maak een tekening op schaal (minimaal 1/100) met behulp van je notities. Maak een fotokopie deze tekening, zodat je verschillende ideeën kan uitwerken zonder een nieuwe tekening te moeten beginnen. Je kan ook met kalkpapier werken dat je over de originele tekening legt. Hou rekening met de stand van de zon, en markeer eventuele hellingen en drassige of vorstgevoelige plekken op je plan.

Planning
Denk na over wat je graag wil in je tuin.
Kies je voor een formele of een informele tuin.
Hou rekening met eventuele onderhoudskosten.
Wil je vlinders, vogels, bijen en/of andere dieren aantrekken.
Moet de tuin kindvriendelijk zijn.
Wil je je eigen groenten en fruit kweken in de tuin.
Hou rekening met de inplanting van een tuinhuis, patio en/of barbecue.
Ga je een speelhoek voorzien voor kinderen of kleinkinderen.

De grootte en vorm van de tuin zal in zekere mate meebepalen wat je kan doen. Als je tuin op een helling ligt, splits hem dan op in kleinere 'kamers' met terrassen. Probeer om de grootte van gazons, paden en grenzen goed op elkaar af te stemmen. Is er een drukke weg of een lelijk gebouw in de buurt, of wil je wat privacy in je tuin, voorzie dan een haag of hekwerk met klimplanten. Stromend water kan extern lawaai eveneens afleiden.

Hou het eenvoudig
Hou je tuindesign eenvoudig, hoe complexer het ontwerp, hoe meer tijd je zal moeten besteden aan het onderhoud ervan. Grote perken vragen meer planten, en is recht evenredig met de energie die je erin zal moeten stoppen om het er goed uit te laten zien. Het plaatsen van tuinmeubilair, perken en vijvers in het midden van het grasveld het gazon maaien bemoeilijken.

Baseer het tuinontwerp op wie en wanneer van de tuin gebruik zal maken. Als je in de tuin van je ontbijt wil genieten, voorzie dan een aangenaam hoekje in de ochtendzon, voor barbecues of avondfeestjes voorzie je de patio in de avondzon. Voorzie geen vijver wanneer de kinderen nog jong zijn, zij zullen altijd aangetrokken worden door het water. Het kinderspeelgebied moet daar ingeplant worden waar je kan zien wat ze doen. Zorg ervoor dat de patio of zitgedeelte groot genoeg is om tuinmeubilair, barbecue, ligzetels, potplanten te plaatsen. Serres moeten geplaatst worden op een zonnige plaats. Hou rekening met de schaduw die de serre zal werpen op patio of zithoek. Vijvers moet geplaatst worden in een beschutte, zonnige plaats, op een afstand van overhangende bomen. Zorg ervoor dat dit gebied is geen vorstzak is.

De vorm van je vijver moet de stijl van je tuin design weerspiegelen. Vierkant of rechthoekig in een formele tuin, in een informele tuin vijver vorm is minder belangrijk. Haal inspiratie uit boeken en tijdschriften. Bezoek kijktuinen om ideeën over stijl, structuur en vorm op te doen, en bezoek tuincentra en kwekerijen om ideeën over planten te krijgen zoals vorm, hoogte, kleur, bodemtype, zon- en schaduwminnend, prijs, enzovoort.

Bron: ukgardening.co.uk